SOL-idarity


SOL en” eigenaarschap van leren” in ontwikkelingslanden.


Introductie
Stichting SOL heeft een sterke internationale oriëntatie. Sinds de oprichting in 2016 presenteert SOL vrijwel ieder jaar haar inzichten op het internationale ICSEI-congres (International Congress for School Effectiveness and Improvement). In vele landen zijn het SOL-spel en de ideeën over eigenaarschap van leren inmiddels geïntroduceerd.

Om dit werk ook mogelijk te maken op plekken waar middelen schaars zijn, is de stichting SOL-idarity opgericht. Deze stichting (in oprichting) werft donorgelden om de tools en werkwijzen van SOL beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden.

Een nieuw curriculum in Kenia
SOL en CBC
In Kenia is een ingrijpende onderwijsvernieuwing in gang gezet: het Competence-Based Curriculum (CBC). Dit curriculum voor basis- en voortgezet onderwijs is gericht op vaardigheden zoals samenwerken, kritisch denken en probleemoplossend handelen – een fundamenteel andere benadering dan het traditionele, kennisgerichte systeem.


De rol van eigenaarschap
SOL ondersteunt deze ontwikkeling door zich te richten op een cruciale voorwaarde: het ontwikkelen van eigenaarschap. Voor succesvol onderwijs in de geest van CBC is het van belang dat leerlingen, leraren en schoolleiders zich mede-eigenaar voelen van deze verandering. Daar richt de aanpak van SOL zich op.

Samenwerking met MMUST
SOL werkt samen met de School of Education van de Masinde Muliro University of Science and Technology (MMUST) in Kakamega, in West-Kenia. In deze samenwerking zijn tien docenten van lokale scholen opgeleid tot spelbegeleiders (supervisors). Zij begeleiden het spel met collega’s en leerlingen, en spelen een actieve rol in de implementatie van het CBC.


Lokaal aangepast en impactvol

Voor dit project is een speciale versie van het SOL-spel ontwikkeld, volledig afgestemd op de Keniaanse context. Om ook in landelijke gebieden zonder digitale voorzieningen te kunnen werken, zijn de tools aangepast naar een volledig analoge versie.
Is het succesvol? Het antwoord lijkt een overtuigend ja. De spelbijeenkomsten worden inmiddels aangeduid als echte game changers. Na een speeldag bruist het op scholen van de initiatieven – van leerlingen, leraren, schoolleiders én ouders. Eigenaarschap wordt zichtbaar op alle niveaus.

Vooruitblik
Er liggen plannen om het SOL-spel en de onderliggende theorie op te nemen in het curriculum van de lerarenopleiding van MMUST. Het project heeft een looptijd van drie jaar en wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het Stichting Onderwijs Steunfonds (SOS) en het Kees Pot Fonds (KPF).